brunnsborrning

Friskt vatten från egen brunn

Friskt vatten från egen brunn

Många äldre hus har ofta en grävd brunn på tomten för att försörja hushållet med vatten. Dessa brunnar tar vatten från ytliga grundvatten och är därför mer påverkade av yttre föroreningar. Allt fler väljer därför att ersätta sin grävda brunn med en borrad, för att få så friskt vatten som möjligt. Har ni ingen befintlig brunn utan vill anlägga en så ska ni tänka på att en del kommuner kräver tillstånd för egen brunn, så börja med att ta reda på vad som gäller för er tomt.

 

Begär ett flertal offerter

Ska ni anlita ett företag för brunnsborrning i västerås så kan ni be ett flertal företag att göra hembesök där de beräknar kostnad och tidsåtgång. Finns det ingen befintlig brunn så kommer de hjälpa er med vilken typ av brunn ni ska ha och var på tomten den bör placeras. Det är bra om företaget du anlitar har utfört borrningar i området förut, så att de känner till marken.

Kostnaden för att få vatten från borrad brunn till egen kran landar strax över 50 000 kr. Detta är en investering som ni sedan sparar ihop genom att slippa den kommunala avgiften.

 

 

Vattenanalys eget ansvar

När du har en egen brunn så är det ditt ansvar att se till att vattnet håller rätt standard. Du kan få hjälp med vattenanalyser av miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun. Firmor som säljer vattenfilter kan också utföra dessa analyser. Det är då viktigt att företaget du anlitar är ackrediterade för att utföra vattenanalyser. Om ni har vattenfilter ska ni ta vattenprov både från brunnen och vattenkranen för att se vilken effekt ert vattenfilter ger.

Du avgör själv hur regelbundet du vill kontrollera din brunn, men Socialstyrelsen rekommenderar en kontroll av dricksvattnet var tredje år. Ligger din tomt nära föroreningar kan det vara bra att göra kontrollerna lite oftare.